โครงการวิจัย
การพัฒนากระบวนการผลิตสุรากลั่นชุมชนจากน้ำตาลจาก
Development of Production Process for Distilled Alcohol from Nipa Palm (Nypa fruticans) Sugar
รายละเอียดโครงการ
ปีงบประมาณ | 2558 |
หน่วยงานเจ้าของโครงการ | |
ลักษณะโครงการ | โครงการใหม่ |
ประเภทโครงการ | โครงการย่อย |
โครงการหลัก (Master Project) | การพัฒนาผลิตภัณฑ์น้ำหวานต้นจากเชิงพาณิชย์เพื่อการอนุรักษ์ป่าจากอย่างยั่งยืน: กรณีศึกษาลุ่มแม่น้ำปากพนัง |
ประเภทงานวิจัย | |
วันที่เริ่มโครงการวิจัย (พ.ศ.) | 1 มกราคม 2557 |
วันที่สิ้นสุดโครงการวิจัย (พ.ศ.) | 1 มกราคม 2558 |
วันที่ได้รับทุนวิจัย (พ.ศ.) | 1 มกราคม 2557 |
ประเภททุนวิจัย | ทุน สกอ. |
สถานะโครงการ | สิ้นสุดโครงการ(ส่งผลผลิตเรียบร้อยแล้ว) |
เลขที่สัญญา | |
เป็นโครงการวิจัยที่ใช้ในการจบการศึกษา | ไม่ใช่ |
เป็นโครงการวิจัยรับใช้สังคม | ไม่ใช่ |
บทคัดย่อโครงการ | A research was aimed to development a production process for community distilled liquor from Nipa Palm (Nipa fruticans) sugar to achieve methyl alcohol and fusel oil- free distilled liquor with uniform delicate flavor and desirable alcohol strength. A research site of choice was Ko- Chak branded distilled liquor production plant in Kanarbnark village, Pakpanang District, Nakorn Si Thammarat province, Southern region of Thailand. Research was divided into 3 main steps as follows: 1) an investigation of airlock introduction to close on 3 set of 200 L fermentation tank for 20 days and its alcohol strength was measured and compared with product from traditional fermentation method used old fertilizer bag as a cover, 2) fermented liquid based on 2 different methods (airlock and traditional covering) were distilled in addition to leaving the initial and final portion of the distillation of both fermentation. Samples were measured methods in terms of alcohol strength and distilled volume and 3) community distilled liquor form 2 fermentation methods after leaving initial and final portion of distillation periods were taken for aging for 30- days, afterwards, samples were sensory evaluated by hedonic scale test to compare their difference in respects of odor, flavor, and overall acceptability by means of 12 locally distilled liquor experts. Results demonstrated that air-lock fermentation method, as recommended by research team, produced better results as no excessive foam was produced in addition to no mucous slime both on the surface and at the bottom of the fermentation tank and final alcohol strength increased to 8. 66+ 0. 93% or calculated as 6. 71% of alcohol increment. Furthermore, when final volume of the distilled liquor was considered ( after initial and final portion of the fermentative liquid was left to minimize fusel oil or methyl alcohol content produced in the distillation process) increased to 57.33+0.58 Liter per fermentation tank or calculated as 8.18% increment of distilled liquor. Results of sensory evaluation revealed that after 30-day aging, there was no statistically significant difference ( P>0. 05) in terms of flavor and overall acceptability but it was statistically significant difference ( P<0. 05) in terms of odor acceptability as panelists explained that probably because old traditional fermentation method could produce better odor acceptability rather than newly recommended by researcher team. This research would be a significant pace for quality improvement of production process of community based distilled liquor in Kanarbnark village, Pakpanang District, Nakorn Si Thammarat province, Southern region of Thailand to achieve more standardized, better quality, better economic security as well as development of innovative production process.ง Key words: Distilled Alcohol, Nipa Palm (Nypa fruticans) Sugar |
รายละเอียดการนำไปใช้งาน | |
เอกสาร Final Paper(s) |
|
ทีมวิจัย
ที่ | นักวิจัย | หน่วยงาน | ตำแหน่งในทีม | การมีส่วนร่วม (%) |
---|---|---|---|---|
1 | ศรีอุบล ทองประดิษฐ์ | คณะอุตสาหกรรมเกษตร ราชมงคลศรีวิชัย วิทยาเขตนครศรีธรรมราช | หัวหน้าโครงการ | 50 |