โครงการวิจัย
ชนิดและความเข้มข้นที่เหมาะสมของ pentasodium tripolyphosphate,sulphate และ citrate ในการดัดแปลงไคโตซานจากเปลือกปูดำและผลของไคโตซานดัดแปลงต่อน้ำหนัก การสูญเสียน้ำและปฏิกิริยาออกซิเดชันของไขมันในผลิตภัณฑ์แช่เยือกแข็งในระหว่างการเก็บรักษา
Optimum of type and concentration of pentasodium tripolyphosphate, sulphate and citrate to modified chitosan from serrated mud crab shells (Scylla Scylla serrate) and effect on yield, moisture loss and lipid oxidation of frozen product during frozen storage
รายละเอียดโครงการ
ปีงบประมาณ | 2562 |
หน่วยงานเจ้าของโครงการ | |
ลักษณะโครงการ | โครงการใหม่ |
ประเภทโครงการ | โครงการเดี่ยว |
ประเภทงานวิจัย | โครงการประยุกต์ |
วันที่เริ่มโครงการวิจัย (พ.ศ.) | 1 ตุลาคม 2561 |
วันที่สิ้นสุดโครงการวิจัย (พ.ศ.) | 30 กันยายน 2562 |
วันที่ได้รับทุนวิจัย (พ.ศ.) | 1 พฤศจิกายน 2561 |
ประเภททุนวิจัย | งบประมาณแผ่นดิน |
สถานะโครงการ | สิ้นสุดโครงการ(ส่งผลผลิตเรียบร้อยแล้ว) |
เลขที่สัญญา | |
เป็นโครงการวิจัยที่ใช้ในการจบการศึกษา | ไม่ใช่ |
เป็นโครงการวิจัยรับใช้สังคม | ไม่ใช่ |
บทคัดย่อโครงการ | Optimum of type and concentration of pentasodium tripolyphosphate, sulphate and citrate to modified chitosan from Serrated mud crab shells (Scylla Scylla serrate) and effect on yield, moisture loss and lipid oxidation of frozen product during frozen storage Natta kachenpukdee1 Numphon Thaiwong2 and Tanayt Sinprachim1 Abstract The objectives of this study were to determine the optimal type and concentration of pentasodium tripolyphosphate, sulphate and citrate in chitosan modification from serrated mud crab shells and the effect of modified chitosan on yield, moisture loss and lipid oxidation of frozen product during frozen storage by using 4 concentrations such as 0, 1, 2 and 3. It was found that chitosan modification with pentasodium tripolyphosphate 3% gave the best results in maintaining the quality of frozen food. Because it has the lowest of drip loss, 0.55 ± 0.18, and lipid oxidation (TBA) value is 0.75 milligrams (mg) of malonalaldehyde/1 kg sample. By properties of chitosan modified with pentasodium tripolyphosphate. The moisture content, protein, fat and ash content were 2.31 ± 0.37, 5.49 ± 0.85, 1.36 ± 1.09, 0.76 ± 0.41 and 75.34 ± 0.87, respectively. Index of whitness (WI) was 75.34 ± 0.87. For the modified chitosan water holding capacity (WHC), oil binding capacity (OBC) (g / g sample), water solubility index (WSI) (%) and swelling capacity (SC) (mL / g dietary). fiber) were 7.53 ± 0.54, 3.61 ± 0.95, 42.15 ± 0.89 and 8.35 ± 0.78, respectively Keywords: modified chitosan, serrated mud crab shells moisture loss, lipid oxidation, frozen product 1 Department of Food Industry and Fishery product, Faculty of Science and fisheries Technology. Rajamamgala University of Technology Srivijaya, Sikao, Trang 2Faculty of Sciences and Liberal Arts. Rajamamgala University of Technology Isan, Mueang, Nakhon Ratchasima |
รายละเอียดการนำไปใช้งาน | |
เอกสาร Final Paper(s) |
|
ทีมวิจัย

หัวหน้าโครงการ
ที่ | นักวิจัย | หน่วยงาน | ตำแหน่งในทีม | การมีส่วนร่วม (%) |
---|---|---|---|---|
1 | ผศ.ดร. นัฏฐา คเชนทร์ภักดี | คณะวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีการประมง ราชมงคลศรีวิชัย วิทยาเขตตรัง | หัวหน้าโครงการ | 60 |
2 | ธเนศ สินธุ์ประจิม | คณะวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีการประมง ราชมงคลศรีวิชัย วิทยาเขตตรัง | ผู้ร่วมวิจัย | 10 |
บทความวารสาร
ที่ | ชื่อบทความ | วารสาร/หนังสือ ที่ตีพิมพ์ | ระดับบทความ | ฐานข้อมูลที่ตีพิมพ์ | วันที่ตีพิมพ์ |
---|---|---|---|---|---|
1 | การดัดแปลงไคโตซานจากเปลือกปูดำเพื่อรักษาคุณภาพของกุงแชเยือกแข็ง | Life Sciences and Environment Journal | ระดับชาติ | TCI | 1 ตุลาคม 2567 |